През последните години Занзибар претърпя значително развитие на туризма. Дестинацията набира все по-голяма популярност сред българските туристи, поради хубавото си време, дори и през студените месеци в Европа, както и с примамливите предложения за организирани пакетни почивки с директен чартърен полет от България.

Натиснете тук, за да разгледате нашите актуални предложения за почивка в Занзибар.

В тази статия ще опишем особеностите на различните райони на острова и ще се опитаме да разясним едно от най-големите притеснения сред туристите - големите приливи и отливи на океана.

Източното крайбрежие

Цялото източно крайбрежие на Занзибар е защитено от кораловите рифове, непрекъснати от север на юг. Те образуват дълга и плитка лагуна с прекрасни цветни нюанси на водата. Тази страна на острова предлага най-красивите и най-широки плажове, покрити с бял пясък и обградени от кокосови палми. 

Тук в тропиците приливите и отливите могат да бъдат особено силно изразени, достигайки до 4 метра разлика в дълбочината на океана. Това е и причина понякога туристите да не останат напълно удовлетворени от екзотичната си почивка на остров Занзибар, особено тези, които обичат да плуват в близост до плажа.

На всеки 24 часа има пикови периоди на прилива и отлива, които ежедневно се изместват с около 30 минути напред и в края на почивката са с в друг часови диапазон. 

Ако приливите и отливите ви притесняват, но все пак искате да посетите остров Занзибар и да се насладите на чудесното му топло време през зимните месеци, най-добре е да планирате почивката си през първата или третата четвърт на Луната, когато приливите и отливите на острова са най-слабо изразени.

Можете да проверите календара с информация за приливите и отливите тук или да се информирате за бъдещите фази на луната от тук.

Ако сте от по-активните туристи, независимо от приливите и отливите може ежедневно да практикувате водни спортове, разходки с лодка, гмуркане с шнорхел или ходене към кораловия риф, когато нивото на океана е по-ниско. Повечето хотели в курортите от тази страна на Занзибар разполагат с плувни басейни, които компенсират до някъде неудобството на силните отливи.

Върху някои участъци от лагуната в близост до бариерния риф са разположени коралови израстъци, около които често се срещат морски таралежи, морски звезди и водорасли. По време на прилив кристално чистата вода не ви позволява да ги видите, но при отлив можете да се разходите в близост до тях.

Сред най-предпочитаните хотели за настаняване по източното крайбрежие са Spice Island Hotel Resort 4*, Kiwengwa Beach Resort 5*, Ocean Paradise Resort & Spa 4*, TUI Blue Bahari Zanzibar 5* и Melia Zanzibar 5*.

В средата на източното крайбрежие се намира заливът Чвака (Chwaka Bay), обграден на юг от мангрова гора. Заливът е място за размножаване на различни тропически риби, но мангровите дървета влияят неблагоприятно върху качеството на водата и пясъка, които обикновено са зеленикави и с лоша миризма. Поради тази причина не препоръчваме настаняване в районите между Уроа (Uroa) и Мичамви (Michamwi).

Северозападен бряг

Плажът от Кендва (Kendwa) в близост до западната част на Нунгви (Nungwi) е единствената зона, в която приливите и отливите не могат да се усетят. Зоната е с по-стръмно дъно и е чудесен избор за ежедневно плуване в океана, но не е подходящ за малки деца, поради внезапната промяна в нивото на дъното. В тази част на острова туризмът е претърпял най-силно развитие и цените на хотелите са значително по-високи.

Югозападното крайбрежие

Югозападният бряг на Занзибар е известен с възможността да плувате с делфини, които са по-лесни за намиране тук, отколкото където и да е другаде на острова. Това привлича в пиковия сезон много туристи, идващи от другите части на острова на еднодневна екскурзия в този иначе отдалечен район. Можете да посетите и някои от красивите заобиколени от бял пясък острови като Пунгуме (Pungume). 

Крайбрежната ивица на Заливът Менай се състои главно от коралови скали, надвиснали над морето и коралова лагуна и привлича много туристи от други части на острова за еднодневна екскурзии.

Занзибар е по пътя на миграцията за гърбати китове (Megaptera novaeangliae), които между юли и август те излизат с бебетата си от студените води на Южна Африка и се насочват към по-топлите течения на Сомалия.  През септември и октомври край водите на Занзибар те се завръщат със своите бебета. През този период от годината прекрасните създания често се срещат при разходка с лодка около острова.

Остров Чумбе (Chumbe Island)
Остров Чумбе предлага отлични условия за гмуркане с шнорхел. На острова се издига забележителен фар, построен от британците през 1904 г. Оборудван с бензин през 1926 г., фарът работи и до днес и намигва окуражаващо през цялата година на всички, които плават по тези води.

През 1994 г. остров Чумбе и заобикалящите го води са обявени за първия частен природен резерват в света. Повече от 200 вида твърди корали и 450 вида риби живеят в рамките на километър от острова. Зоната около острова е забранена за дълбокото гмуркане, но бихте могли да наблюдавате красотата на морското му дъно със шнорхел от повърхността на водата.

Остров Mnemba
Малкият остров Mnemba е най-забележителната дестинация в архипелага Занзибар. Островът е с диаметър 500 метра и обиколка от едва 1.5 километра, и е изцяло заобиколен от коралов риф и фин прахообразен плаж с бял пясък, при това без силни приливи и отливи. Островът се намира на 90 минути път с кола от Стоун Таун и 20 минутно пътуване с лодка, и предлага отлични възможности за гмуркане с шнорхел.

Единственият комплекс на остров Mnemba се състои само от 10 луксозни крайбрежни къщички и не се допускат външни посетители, освен организираното гмуркане със шнорхел около атола.

Prison Island
Prison Island (Островът на затворниците) е държавна собственост със свободен достъп. Известен е с другите си основни обитатели - гигантските костенурки от остров Алдабра, които живеят на острова. За съжаление поради бракониерски набези, костенурките живеят в голям защитен двор. 

Името на острова произлиза от затворническия комплект, който британският първи министър на Занзибар Лойд Матюс построил през 1893 г., след като закупил острова. Плановете не се осъществили и на острова никога не са били настанявани затворници. Вместо това, островът се превръща в карантинна станция при случаи на жълта треска, а в днешно време е популярна дестинация за почивка.

Стоун Таун

Стоун Таун (Stone Town) е историческия център на столицата Занзибар Сити и е друго интересно място за еднодневно посещение. Стоун Таун е обявен за обект на световното наследство на ЮНЕСКО, заради останалата си арабска и колониална архитектура. 

Имайте в предвид, че както в повечето големи туристически центрове и тук трябва да бъдете особено внимателни и да се пазите от джебчии и измамници. Местното население е предимно мюсюлманско и силно религиозно, и за това е препоръчително при посещението си в града да сте със затворени обувки и подходящо облекло.

Сред основните забележителности, които си струва да видите са:

Старата арабска крепост
Крепостта се намира точно в сърцето на Стоун Таун и определено си заслужава да я видите. Крепостта е построена през 16-ти век, по време на оманската окупация на острова, върху мястото на португалска църква, построена повече от век преди това. 

Къща на чудесата (House of Wonders)
Намира се в непосредствена близост до Старата арабска крепост и е интересна със своето значение за миналото на острова. Построена е през 1883 г. като церемониален дворец и е първата сграда в Занзибар, която е електрифицирана. 

Занзибарските врати
Известни по целия свят със сложната си резба и богатa украса. Всъщност по време на арабското управление много от тях са били внесени от Индия и впоследствие са започнали да се произвеждат на местно ниво. 

Пазарът за роби
В занзибарската столица се е намирал един от най-големите пазари за роби в света, функционирал до 1873 г. 

Градини Фородани (Forodhani Gardens)
Това е основната точка за срещи в града. Богато украсените градини и прекрасните гледки към пристанището го превръщат в едно от най-популярните вечерни места за местните жители и търговци, продаващи стоките си.

Africa House Hotel
Хотелът разполага с бар с голяма открита тераса и е едно от най-предпочитаните места за наблюдаване на залеза.

Родната къща на Фреди Меркюри е друга забележителност, която може да посетите при престоя си в града. Великият вокалист на Куин е роден и израснал в столицата Стоун Таун.