Алания е курортен град, намиращ се на така наречената Турска ривиера, на брега на Средиземно море. В Алания целогодишно температурите са положителни, като минималните температури през зимния период рядко падат под 12 градуса. Сезонът, подходящ за плаж е от началото на месец май до края на октомври. Дори и в края на октомври температурата през деня минава 30 градуса на слънце. През месеците юли и август температурата достига до 45 градуса и това са двата летни месеца, през които е по-добре да се избягва почивката тук. 

Планината Торос, която очертава силуета на града, служи и като естествена защитна стена за ветровете и често може да се наблюдава как големи купести облаци подминават града, носейки се по протежението на планината. Дъждовните дни в Алания са рядкост, а в началото и в края на сезона, поради липсата на силни ветрове, температурите в града са с няколко градуса по-високи отколкото тези в околностите му.

Съвременният град Алания се развива като туристически център от началото на 90те години на миналия век и се простира от двете страни на хълмистия полуостров, на който са разположени крепостната стена на замъка Алания и вековният стар град.

Градът и околностите му са с постоянно население от над 300 000 души, като през активния сезон с хотелския персонал нараства до 500 000. Районът приема около 2 500 000 туриста годишно и туризмът, заедно със земеделието са основните доходоносни индустрии в област Анадола. Банановите плантации са често срещана гледка около града.

Алания е модерно проектиран град с широки пешеходни зони, големи детски площадки и сравнително ниски сгради в пастелни цветове. По цялата дължина на бреговата ивица има свободна пешеходна зона и улица, като всички хотели са разположени след тази зона. 

Достъпът до плажа от някои хотели на първа линия става през подлези под пътя, започващи директно от двора на хотела. Повечето хотели, разположени около първа линия, разполагат и с резервирана за своите гости част от плажната ивица, с поставени чадъри и шезлонги.

Важно да се отбележи, при избора на хотел за почивка в Алания, е че част от хотелите са извън пределите на града. Това е недостатък само ако сте почитатели на градския туризъм и обичате ежедневните разходки. В противен случай винаги може да се предвижите с редовните шатъли до града и обратно за няколко лири, ако случайно ви омръзне анимацията и атракциите в хотелския комплекс.

Алания разполага с широки и дълги пясъчно-каменисти плажове. Недостатък на плажната ивица е предимно каменистото дъно, което само на места е от пясък, а плюс е спокойното море, подходящо за  плуване.

Хотелите в района предлагат изхранване на база all inclusive с три пъти дневно отворен ресторант на блок-маса, следобедна закуска и напитки през целия ден. Хотелите от по-висок клас предлагат още по-богато целодневно изхранване на база ultra all inclusive и различни тематични ресторанти. Турската кухня е близка до българската и местните ястия са по вкуса на българските туристи. 

Повечето хотели предлагат безплатен интернет около басейна и в лоби бара, а хотелите, които предлагат бърз интернет в стаите са предимно по-малките градски хотели. В действителност дилемата тук е - разположен в центъра малък хотел с по-малки стаи, по-скромно изхранване, но с бърз интернет или голям хотелски комплекс с големи стаи, богато изхранване, анимация и атракции, но със скромен интернет в общите части.

Атракциите, които си заслужава да посетите, докато сте на почивка в района са разходка по крепостната стена, качване в червената кула и посещение на старата корабостроителница. И трите атракции се намират в близост до пристанището. Качването с лифта до върха на крепостната стена с въжената линия Тахтали ще ви открие неповторима панорамна гледка към града. Други атракции, които си заслужава да посетите са полудневната разходка с пиратски кораб и отпускане в популярния хамам, ако сте почитатели на спа процедурите.

Екскурзията до Памуккале, която се предлага от местните туристически агенции като атракция е хубава, но според нас е на прекалено голямо разстояние и е по-добре да не се посещава от Алания, въпреки красотата си. Ако Памуккале е сред местата, които задължително искате да посетите, бихте могли да го съчетаете с почивка в Кушадасъ или екскурзия до Мармарис и да си спестите 4 часа допълнителен път.

Алания е приятен и спокоен град за почивка. Цените в магазините са подобни на тези в България, като освен с турски лири, на много места може да платите и с евро. В града има много руски и немски туристи и местните търговци обикновено говорят свободно руски и английски език.

Плюсове на почивка в Алания са хубавото време от ранна пролет до късна есен, изгодните цени за пакет с директен едночасов полет и хотел на база all inclusive. Приятния за разходка град, пълен с детски площадки го прави подходящо място за почивка с деца.

Минусите му са предимно каменистото морско дъно, двучасовият трансфер от летището в Анталия, недостатъчно добрият интернет и ограниченият брой атракции. Вижте актуалните предложения за почивка в Алания.

По висок клас хотели с пясъчни плажове, на близко разстояние от летището е районът около плаж Лара в Анталия. Комплексите Sherwood Exclusive Lara и Topkapi Palace разполагат с огромни вътрешни пространства с максимален брой забавления за възрастните и децата, като хотел Topkapi Palace разполага с няколко зони 18+ и дори с детска градина с помещение за следобедна дрямка.

С безкрайните си голф игрища, районът на Белек е подходящо място за почитателите на този спорт. Предлагаме висок клас хотели в Белек, с удобства за всички възрасти. В Белек се намира и уникалният The Land of Legends Hotel, който с атракционите и интериора си, ще впечатлите и очарова и най-взискателните деца.

The Land of Legends Hotel e първият хотел в Турция с концепция, обединяваща всички аспекти за пълноценна почивка. Хотелът предлага много високо ниво на обслужване, също както и останалите хотели от веригата Rixos.

Ако вече планиране почивка в Анталия през 2020, разгледайте супер цените за ранни записвания в Алания, цените за ранни записвания в Сиде, ранни записвания за Кемер и ранните записвания в Белек.

Във всички райони на Анталия предлагаме престой и в хотели само за възрастни, което гарантира още по-спокойна почивка. Ако се колебаете в избора на хотел, не се колебайте да се свържете с нас.