Шофирането в различни държави може да бъде предизвикателство, особено когато сте на почивка в чужбина. В средиземноморските туристически дестинации съществуват някои различия в правилата за движение по пътищата в сравнение с България. Разбирането на тези разлики ще ви помогне да се подготвите по-добре и да шофирате безопасно по време на вашето почивка в Италия, Гърция или Испания.

Ограничения на скоростта

Въпреки че ограниченията за скорост могат да варират, в средиземноморските държави те често са по-ниски от тези в България. Например, в Италия максималната разрешена скорост на магистралите е 130 км/ч, докато в зоните със специален контрол може да бъде 110 км/ч. В Испания ограничението на скоростта е 120 км/ч на магистралите, докато в Гърция е 130 км/ч. Важно е да следите пътните знаци и да се придържате към местните ограничения.

Употреба на предпазни колани

В средиземноморските държави винаги се изисква използване на предпазни колани както за водачите, така и за пътниците на предните и задните седалки. Въпреки че и в България това също е задължително, строгият контрол и високите глоби в тези страни го правят още по-необходимо.

Дневни светлини

Докато в България употребата на късите светлини през деня е задължителна през цялата година, в някои средиземноморски държави това правило може да варира. В Италия е задължително да се използват къси светлини през деня само на извънградски пътища и магистрали, докато когато шофирате по време на вашата почивка в Испания, изискването е само за определени пътища и при ниска видимост.

Употреба на мобилни телефони

Употребата на мобилни телефони по време на шофиране без хендсфри устройства е забранена във всички средиземноморски държави. Глобите за нарушаване на това правило може да бъдат доста високи. Внимателното спазване на този закон е важно както за вашата безопасност, така и за финансовия ви бюджет.

Кръгови кръстовища

Кръговите кръстовища са често срещани в средиземноморските държави. Важно е да се помни, че предимство имат превозните средства, които вече се намират в кръговото. В България правилата за кръгово кръстовище също дават предимство на автомобили вътре в кръга, но практическото приложение може да варира.

Паркиране

Паркирането в туристическите зони на средиземноморските държави може да бъде истинско предизвикателство. Винаги проверявайте знаците, обозначаващи ограничения за паркиране. Много често паркирането е разрешено само за определени часове или в определени дни. Зоните за заплащане и ограничения за паркиране могат да бъдат по-строги в сравнение с България.

Алкохол и шофиране

Допустимото ниво на алкохол в кръвта към юни 2024 при шофиране в Гърция, Италия и Испания е 0.5 промила, също както е в България, но за нови водачи и професионални шофьори в повечето средиземноморски страни допустимото ниво е още по-ниско. За да сте сигурни и да избегнете глоби, препоръчително е да не консумирате алкохол преди управление на моторно превозно средство.

Заключение

Шофирането в средиземноморските туристически дестинации може да бъде прекрасно изживяване, стига да се съобразявате с местните правила за движение. Разликите не са толкова драстични, но внимателното спазване на законите ще ви осигури спокойно и безопасно пътуване. Насладете се на вашето приключение и не забравяйте да следите пътните знаци и ограничения. Приятен път!