Тази година използвахме събралите се 3 почивни дни в началото на септември, за посещение на Турция и се записахме като туристи на автобусната екскурзия до Истанбул с тръгване от Добрич, Варна и Бургас, която предлагаме, за да проверим нейното качество. Истанбул е сред най-удобните за посещение с автомобил или автобус чуждестранни дестинации. Тъй като знаем, че историите за Истанбулския трафик не са мит, дори не обмислихме възможността, да направим пътуването с личен автомобил. 

Автобусът от Варна за Истанбул ни взе в 7:15 от ОМВ Бургас и продължихме заедно към ГКПП “Малко Търново”. За посещение на република Турция не е необходима виза, а единствено валиден задграничен паспорт. В 9:00 бяхме на турска територия, а в 15:00 вече разглеждахме града. Освен отпадналата грижа за шофирането до Истанбул, организираната екскурзия ни спести и проучване и резервация на хотел, за което колегите ни от Травел Клуб България се бяха погрижили. Неочакваната приятна изненада за мен беше екскурзоводът ни, Стоян, който с тънко чувство за хумор ни разказа интересни факти и легенди от историята на обектите, покрай които преминахме.

В цената на екскурзията беше включено още посещение на българската църква Свети Стефан и обиколка на историческия център на града. Разказите по време на екскурзиите бяха изключително полезни, и успях да усетя града по начина, по който е съществувал през вековете. В тази статия няма да навлизам в подробности за историята на Истанбул, защото тя трябва да се усети на място, а ще отбележа някои полезни съвета от личен опит.

Облеклото

Турция е мюсюлманска държава, но е демократична република. Няма строги норми за облеклото, така че забулването или носенето на бурка в Истанбул е въпрос на личен избор. Въпреки това, ако желаете да разгледате кварталите в широкия център или други по-крайни жилищни квартали, в които преобладават забулени жени, дамите е добре да избягват късите поли или дълбоки деколтета. Така ще си спестите постоянните погледи на местните, върху атрактивната ви визия. 

Влизането в джамия е позволено единствено за забулени жени с дълги дрехи и за мъже с панталони под коляното. В повечето джамии на входа ще ви предоставят безплатно лека дълга пола, която да облечете върху дрехите си, ако не сте подходящо облечени. 

Транспортът

Градът има добре уреден градски транспорт, но ако сте любител на дългите разходки, си вземете удобни обувки - разстоянията са огромни. Пътуването с градски транспорт към момента струва 2.60 турски лири и се извършва с предплатена карта за пътуване Istanbul Kart. Пластиката може да бъде закупена от всяка будка за вестници, а зареждането и с пари става от автомати, намиращи се около спирките. Зареждането на картата е лесно - поставя се картата, на оказаното място и се поставя банкнота, с каквато сума желаете да заредите картата. Картата може да се използва и от повече от 1 човек. Вземете си лека връхна дреха, ако имате проблем със силните климатици в градския транспорт.

Цените в Истанбул

Към момента на писане на статията, един български лев се разменя за около 3.20 турски лири. Цените на дрехите, техниката и храната в магазините и ресторантите са подобни на цените в София. Изключение прави алкохолът, който масово не се предлага в заведенията. В един от малкото ресторанти, в които успяхме да поръчаме бира с храната, чаша голяма наливна местна бира струваше 26 лири. В магазина кен бира Efes струва 11 лири. Обяд или вечеря за двама, излиза между 60 и 150 лири, в зависимост от локацията и вида ястия. Ако не сте сигурни колко лири ще са ви необходими, на всеки ъгъл има чейндж бюра, в които може да обмените евро на приличен курс. 

Въпреки, че Турция е прочута със своите дюнери и кебапи, кухнята им е много близка до нашата. Основната разлика е, че свинското е заменено с агнешко. Ако обичате рибена чорба, може да обядвате вкусна, леко пикантна рибена чорба в ресторант под моста на Галата. Ние избрахме последния ресторант към средата на моста, тръгвайки от рибното пристанище на Каракьой. От другата страна на моста на Галата, от страната на Египетския пазар може да опитате популярния местен рибен сандвич Balik Ekmek. Опитахме сандвичите на първите две лодки и на първата определено бяха по-вкусни.

В Истанбул на всяка крачка ще се опитат да ви продадат нещо - от парфюми, до носни кърпички или чорапи. Дори и да ви предложат добра сделка, вероятно ще ви пробутат менте със съмнително качество. Съветът ни е да не се заговаряте с този тип търговци. Ако все пак решите да си купите нещо от нерегламентирана сергия, като тарелка с диня например, знайте, че винаги може да смъкнете няколко лири от цената - достатъчно е да предложите на търговеца по-ниска цена.

И като стана въпрос за пазарлъци, няма как да пропуснем прочутия Гранд Базар в Истанбул - Капалъ Чарши. Огромният покрит пазар за сувенири е прочут с възможността да смъкнете цената с 50% при малко пазарене. Това е вярно, но не защото търговците там толкова обичат да се пазарят, ами защото цените са завишени с над 100% на места. По правило цените непосредствено след входовете са най-високи.

Въпреки завишените цени, Капалъ Чарши е идеално място за себеосъвършенстване, ако се занимавате с продажби или просто искате да се отпуснете и да се пазарите на воля. Всеки търговец там, на който предложите по-ниска цена, най-малкото ще ви направи контра оферта, ако не се съгласи веднага. Имайте предвид, че най-добрата цена, която може да посигнете ще е регулярната цена, за която може да си купите същия сувенир от уличките по продължението на трамвая около парка и археологическия музей, в посока Св. София и Египетския пазар. Тъй като лирата и сувенирите са евтини, откъдето и да изберете покупката на сувенири, разликата в цената ще е в рамките на 2-3 лв. 

Поради огромната си площ и времеемкото придвижване, локацията при избора на хотел е важна. В организираната програма имаше възможност за избор между няколко хотела, всичките намиращи се в историческия център и на близко пешеходно разстояние до Капалъ Чарши. Избрахме си настаняване в хотел Istanbul Trend 4*, който ви препоръчаме - хотелът беше чист, с любезен и усмихнат персонал, вкусна закуска и бърз интернет. Хотелът разполага с два басейна, единият от които се намира на покрива, от където се открива гледка към града, както и спа център с безплатна парна баня и сауна, която ни спаси от сериозна мускулна треска, след 10 часа ходене през първия ден.

Ако желаете да си уплътните максимално добре времето и да научите интересни подробности от историята на Истанбул, на място може да се включите в допълнителни екскурзии и посещения на основните забележителности с екскурзовод на български език. Ако все пак предпочитате да се движите сами из града, имайте предвид, че през уикенда е възможно да има по-големи опашки за вход на обектите.

Независимо как решите да се придвижвате в града, инсталирайте си предварително безплатното мобилно приложение с offline карта Istanbul Travel Guide за ios или android.

Мобилните разговори и мобилен интернет в Турция са скъпи за българските абонати, за това е добре да заявите предварително на мобилния си оператор пакет с минути и интернет, ако смятате, че ще са ви необходими. Поради близката си локация и сравнително ниска цена за екскурзия с 3 нощувки, екскурзиите до Истанбул са силно търсени и ако възнамерявате да посетите града около празничен уикенд с повече почивни дни, е добре да си запазите място в автобуса поне 1 месец преди пътуването.

Натиснете на следния линк, за да видите актуалните цени и дати за екскурзия до Истанбул с екскурзовод от Варна, Добрич или Бургас.