От доста време вече нивото на хотелите по българското черноморие, които предлагат почивка на база all inclusive или още по-луксозни пакет ultra all inclusive, който включва дори и питиета на плажа е на достатъчно добро ниво, за да ни накара да не искаме да напускаме България, дори и за лятната ни отпуска.

Някой хотели в Албена и Слънчев бряг, освен отлична база и разнообразно изхранване, предлагат и отлични забавления за децата - от анимация до собствен аквапарк. Когато обаче децата пораснат достатъчно големи, за да не се налага да ги гоним с лъжицата на обяд, започва да ни се иска да видим повече от света и да си направим паметни снимки с децата на различни интересни места, за които да разказват в училище.

За щастие набиращите все по-голяма популярност пътешествия с круизен кораб не отстъпват на условията на повечето луксозни хотели. По правило изхранването на кораба е на база пълен пансион с възможност за шведска маса или обяд и вечеря в тематичен ресторант и се набляга освен на забавленията за децата, и на доброто прекарване на възрастните.

Повечето круизни кораби разполагат с театър, казино, фитнес, спа и няколко бара, с включена музика на живо, а за приятното прекарване на децата се грижат залите с игри, организираната анимация и басейните. Някои кораби, дори и от среден клас, като предпочитаните за пътуване сред български групи MSC Preziosa и Costa Pacifica разполагат и със собствена водна пързалка на паубата. Спускането по водна пързалка в открито море определено се помни дълго.

Не са рядкост гостуванията на знаменити имена от шоу бизнеса или популярни циркови трупи. Представленията им рядко могат да се видят на родна земя, а когато ги изнасят на кораба, те са безплатни за гостите на пътуването. В епизод “Септемврийски круиз в средиземно море” на подкаста ни “Време за път”, ще ви разкажем подробности за това, как протича един есенен средиземноморски круиз. Може да го слушате безплатно от мобилното ни приложение.

Престоят на кораба прилича до голяма степен на престоя в затворен луксозен хотелски комплекс. Стаите се почистват ежедневно, а персоналът задължително говори минимум английски, италиански, немски и френски език и е готов да помогне във всяка ситуация. Голямата разлика със “статичните” хотели е това, че всяка сутрин ще се събуждате на различно място.

От мегаполиси до автентични градчета със собствен ритъм, пътуването с круизен кораб предлага незабравимо синтезирано пътешествие сред различни места и култури. След акостиране, пасажерите могат да се разходят самостоятелно или да се възползват от организираните на място от круизната компания екскурзии. Обикновено се предлагат екскурзии с водач на английски, немски и руски език. Не са рядкост и организираните пътувания с водач и екскурзии на български език.

Въпреки големите разстояния, които изминава понякога нощем, круизният кораб се движи достатъчно бавно, за да не се усеща движението му в каютата. Разбира се, понякога няма как да се избегне по-силното вълнение. Усещането е като леко земетресение под краката, а любителите на по-екстремните усещия могат да използват тези моменти за престой в джакузито или басейна.

На борда на по-малките кораби, пасажерите са около 1000 души и достигат до 3-4000 на по-големите, като MSI Preziosa. За доброто прекарване на пътниците се грижи персонал в размер на 300-1000 души. Хубавото на този вид пътувания е, че може да се качите на кораба от най-удобната за Вас локация, на която кораба акостира по маршрута си.

На кораба няма определен дрес код в общите части и бюфетния ресторант, но ако желате да вечеряте в официалния ресторант или да присъствате на специално организираната гала вечеря с Капитана, ще трябва да предвидите в багажа си и по-изискано облекло по ваш вкус. Добре е да сложите в багажа си и комплект бяло облекло, ако ви се танцува на изненадващо организираните вечерни бели партита.

Въпреки, че ежедневно акостират на различни големи пристанища, корабите разполагат с редица магазини, от които може да си закупите маркови бижута, дрехи или аксесоари, а от магазина за сувенири може да си вземете нещо дребно за спомен. В магазините на борда не се заплаща в брой, а с персоналната пасажерска карта, към която сте прикачили кредитна карта или депозит в брой.

По същия начин се заплащат допълнителната консумация и платените услуги на борда. Алкохолните и бутилираните напитки обикновено не са включени в цената на пътуването, за разлика от храната, кафето и десертите. Около местата за хранене има разположени автомати за питейна вода със свободен достъп. Водата от такъв автомат е безопасна за пиене, но на свикналите със свежата българска вода, може да не им допаднат първите няколко глътки.

Ако все пак държите на минералната вода, мини барът в каютата се зарежа ежедневно, а от пристанищата, на които акостира кораба, може да си закупите такава на половин цена. За любителите на бирата се предлагат така наречените бирени пакети, които включват определен брой предплатени бири с отстъпка, които може да се консумират както в ресторантите, така и в избрания бар.

Интернетът на борда също се предлага под формата на предплатен пакети. Повечето круизни оператори, освен пакети с определени включени мегабайти, предлагат и бюджетен “чат” пакет, с който ще може да използвате популярните програми за комуникация, с изключение на email. Това е идеалният вариант, ако пътувате с тийнейджър или искате да се откъснете от работата, без да губите връзка с роднини и приятели. Пасажерите на около европейските круизи спокойно могат да използват и включения в мобилния си план интернет, без допълнителни такси, когато кораба е близо до сушата.

Дори и да нямате интернет, със сигурност няма да скучаете - преживяването е наситено с достатъчно емоции, интересни преживявания и различни места и култури, за които със сигурност ще разказвате дълго след слизането от борда.