Съкровищата на Шри Ланка - 5 дни обзорен тур на Шри Ланка и 3 дни плаж

Снимки

Независимо дали търсите релаксираща почивка на плажа или изпълнено с приключения пътешествие, Шри Ланка предлага по нещо за всеки. Открийте съкровищата на Шри Ланка и се потопете в уникалната култура, история и природна красота на тази невероятна страна. От спокойните плажове до оживените градове, пътуване с включени 5 дни обзорен тур на Шри Ланка и 3 дни свободно време за плаж. Програма с директни полети от София през 2023.
Посещение на водопада Равана и обиколка на град Ела, Сигирия - лъвската скала, обиколка на град Коломбо, Пинавала, посещение и на чаена плантация и фабрика и още много, включени в цената екскурзии.

 • 1555
 • 10 дни
 • 8
 • Автобус; Самолет;
 • полупансион;
 • Град; Море;
 • Екскурзия; Забавление; Опознавателна;
 • София;
 • Март;

Програма

 • Ден 1

  Среща на летище София. Директен чартърен полет до летище Матала.   

 • Ден 2

  Пристигане на международното летище Матала. Среща и съдействие при пристигане на летище от местния туроператор. Трансфер до хотел в Яла (приблизително 40 мин. път до хотела.) Настаняване в хотела. Вечерта сафари в национален парк Яла. Национален парк Яла - 185 мили от Коломбо. Националният парк Яла е с площ 378 кв. мили. Националният парк е създаден през 1938 г. като първоначално е бил резерват за стрелба на спортисти. Това е най-известният и добре развит национален парк, където могат да се наблюдават голямо разнообразие от диви животни и птици. Дивите животни включват стада от слонове с различни размери, леопарди, диви свине, диви биволи, крокодили и пауни, чакал, ленива мечка и други животни. Разнообразието на птиците се състои от около 130 вида, включително постоянно обитаващи и такива, които мигрират. Индийски щъркели, райска мухоловка, сива чапла, орел змияр, морски орел, черноврат щъркел, лопатарки и пеликани придават цвят на птичия живот в парка. (Приблизително 2-3 часа за посещение). Нощувка в Яла.  

 • Ден 3

  След закуска потегляне към Ела по пътя посещение на водопада Равана (приблизително 2 часа път). *Водопадът Равана се намира в мъгливите планини на Шри Ланка по пътя за Ела. Водата блика от 25 метра височина, падаща от овална вдлъбната скала. Водопадът Равана е 3-степенен каскаден водопад, образуващ скални басейни по пътя си надолу. През влажния сезон водопадът Равана приема формата на надвиснала палма Арека, но широкият му размер намалява драстично през сухия сезон (приблизително 15-25 минути за посещение). Следваща спирка е Ела - приказното градче с изглед към веригата планини Катарагама в далечината. Пасищата на Патна, водопадите Равана Ела (високи 1080 фута) и паметникът Ранденивела ще бъдат част от нашата обиколка.    След това продължаваме до Нувара Елия. (приблизително 2 часа) През 1826 г. британски офицери, случайно попадат в равнините на Нувара Елия и сър Едуард Барнс ги проучва. През 1828 г. е построен път през билото при прохода Рамбода и е създадено място за възстановяващи се войници. Сър Самуел Бейкър е бил този, който попада под магията на Нувара Елия, пренася хрътки, коне и добитък и създава типична английска ферма тук. Цветя и зеленчуци са били донесени от Англия и засадени.  Продължаване към хотела в Канди и настаняване. (приблизително 2 часа и 30 минути) Нощувка в Канди.  

 • Ден 4

  След закуска посещение на чаена плантация в Джирагама. Чаят е засаден за първи път в Шри Ланка през 1824 г. в Ботаническата градина в Перадения, когато няколко растения са донесени от Китай. Повече са въведени от Асам през 1839 г. През 1867 г. шотландски плантатор на име Джеймс Тейлър засажда чаен разсад върху 8 хектара горска земя в имението Loolcondura. През 1873 г. индустрията за износ на чай от Шри Ланка започва със скромните 10 килограма изпратени до Лондон. Чаят расте добре само на хълмисти терени и се класифицира в 3 основни групи -  нискорастящи, среднорастящи, високорастящи. През 1996 г. Шри Ланка е произвела 258 милиона кг чай и е спечелила 34,068 милиона Индийска рупия чрез износ на 244 милиона кг. чай.  След това отпътуваме обратно към Канди, като по маршрута ще посетим ботаническата градина Перадения. Разположена на 147 акра земя, първоначално създадена за отдих и развлечения за кралете на Канди. В тези градини може да видите над 5000 различни вида дървета и растения - някои редки видове, както и флора от тропическия свят. Градината с подправките и Къщата с Орхидеите са популярни сред туристите.  Продължаваме с кратка обиколка на град Канди.   Сгушен в планините на 1600 фута надморското равнище, градът е живият културен център на страната. Това е била последната крепост на Синхалските крале, докато накрая градът е предаден на британците по споразумение през 1815 г. Канди е най-свещеното място с будистки храм - Храмът на Свещения Зъб на Буда, церемониално представление - Канди Перахера, датиращо от 1774 г. се провежда веднъж годишно през юли или август.  Вечерта посещение на храма с Пуджа церемония. Храмът на Свещения Зъб на Буда - За будистите от Шри Ланка и по света, Канди е едно от най-свещените места, тъй като е домът на „Далада Малигава“ - храмът на свещената реликва на зъба на Бог Буда. Канди е бил столица на синхалските крале от 1592 до 1815 г. Укрепен от планини и трудно достъпен Канди успява да функционира независимо от холандците, португалците и англичаните до 1815 г. Градът е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, отчасти благодарение на този храм.  Нощувка в Канди.  

 • Ден 5

  След закуска продължаваме към Дамбула през Матале. По пътя Посещение на фермата с подправки в Матале. Посещение на пещерния храм Дамбула. Дамбула е най-големият и най-добре запазен пещерен храмов комплекс в Шри Ланка. Скалата се извисява на 160 м над околните равнини. В околностите има повече от 80 документирани пещери. Основните атракции са разположени в пет пещери, които съдържат статуи и картини. Тези картини и статуи са свързани с Гаутама Буда и неговия живот. Има общо 153 статуи на Буда, три статуи на крале от Шри Ланка и четири статуи на богове и богини. Последните включват Вишну и Ганеша. Стенописите обхващат площ от 2100 квадратни метра (23 000 кв. фута). Изображенията по стените на пещерите включват изкушението от демона Мара и първата проповед на Буда.  Продължаваме с обиколка на Дамбула. Посещение на градчето, пълно с природна красота, езерото Хиривадуна и зелените оризови полета му придават естествена красота, сафарито предлага на туристите възможност да се насладят на естествената красота, както и на гостоприемството на местните жители. Ще се разходите по бреговете на езерото Хиривадуна и след това опитайте сафари с рибарска лодка в езерото, след което туристите ще се разходят из градчето, минавайки покрай оризовите полета и обработваемите земи на местните жители. След това туристите ще се качат на волска кола, която доскоро е била начинът на придвижване в това градче, след което ще се насладят на типична местна храна, давайки истинско изживяване на местните храни с кулинарна демонстрация.  Нощувка в Дамбула.  

 • Ден 6

  След закуска тръгваме към лъвската скала Сигирия. (приблизително 30 минути) Крал Кашяпа (477-495 г. сл. Хр.), който премесва столицата от Анурадхапура в Сигирия, направил крепост, за да заобиколи своя дворец, който бил построен на върха на скала с височина 500 фута, с необходимите съоръжения. Дворецът заобиколен от външен и вътрешен ров и стена, градина за отдих и удоволствия, огледална стена, светло и тъмно оцветени стенописи на девойка, покриващи западната стена и красиво стълбище през тялото на приклекнал лъв са някои от атракциите тук. Градината с камъни се състои от пещери, в които са живели и медитирали будистки монаси. След това продължаваме към Полонарува. Полонарува е средновековната столица на Шри Ланка от 11-ти - 13-ти. Голямо възраждане е постигнато в страната, политически, икономически и социално по време на периода на кралете Виджаябаху I, Паракрамабаху I и Нисанкамала от периода Полонарува. Паметникът е по-добре запазен, отколкото в Анурадхапура. Статуята на Паракрама, Кралските дворци, Залите за аудиенции, Вата-да-ге, Тупарама, Ранкот Вехера, Кири-Вехера, Гал-Вихара, Ланкатилака и Тиванка Имидж Хаус са някои от интересните паметници тук.  

 • Ден 7

  След закуска продължаваме към Коломбо, като по пътя посещаваме Пинавала и приюта за слонове в града. Създаден през 1975 г. за настаняване на изоставени и ранени слонове, този приют, днес се е превърнал в голямо семейство. Сега броят на слоновете се е увеличил до повече от 40, включително малки слончета, донесени от различни части, както и бебетата, родени в резултат на програмата за размножаване в плен. Уникално изживяване, което никога не трябва да пропускате. Продължаваме към Коломбо - преминаваме през града, което ще ви отведе до оживените търговски зони, както и до засадения с дървета жилищен квартал Cinnamon Gardens. Посетете Форт, бившия британски административен център и военен гарнизон, Сий Стрийт - кварталите на златаря в сърцето на Петах, района Базар, където също има хиндуистки храм със сложни каменни резби и холандската църква Wolvendaal, датираща от 1749 г. Също така посетете BMICH(Мемориална международна конферентна зала Bandaranaike), вижте копието на Авукана Буда и площада на независимостта. Посетете изящния бутик за чай Mlesna, магазина за кашу, облекло и всички магазини в търговския център Majestic City. Посетете Lanka Ceramics Centre, място, където можете да закупите „NORITAKE“ - керамични изделия като сервизи за хранене или други керамични предмети, и посетете „ODEL SHOP“ на Lipton Place. Посетете „BAREFOOT“, „HOUSE OF FASHION“ и „BEVERLY STREET“ - 24 часа пазаруване (само за дрехи) в Kollupitya (основен квартал в Коломбо). След това продължаваме към хотела на плажа в Панадура или Вадува.  

 • Ден 8-9

  Закуска. Свободно време. Вечеря и нощувка.  

 • Ден 10

  След закуска отпътуваме към летището за обратен полет към България.   

Програмата е ориентировъчна.

Цената включва

Самолетен билет София - Матале - София;
Трансфер летище - хотел - летище;
Трансфер по програмата;
Трансфери по програмата с луксозен автобус;
1 нощувка в хотел в Yala - хотел EKHO safari 4* или подобен със закуска и вечеря;
2 нощувки в Канди - хотел Tourmaline 4* или подобен със закуска и вечеря;
2 нощувки в Дамбула - Sigiriana 4* или подобен със закуска и вечеря;
3 нощувки в хотел Jie Jie beach hotel 4* или подобен със закуска и вечеря;
Посещение на водопада Равана и обиколка на град Ела;
Посещение и обиколка на град Нувара Елия;
Посещение на чаена плантация и фабрика;
Посещение и обиколка на град Канди и музея на скъпоценни и полускъпоценни камъни;
Посещение на град Дамбула и обиколка с пещерата Дамбула;
Посещение и обиколка на град Матале и градина с подправки;
Посещение на Сигирия - лъвската скала;
Посещение и обиколка на древния град Полонарува;
Посещение и обиколка на град Коломбо;
Посещение и обиколка на Пиналала;
Представител на туроператора с български език за целия престой;
Екскурзоводско обслужване на място с превод на български език;
Застраховка Отмяна на пътуване;
Медицинска застраховка Помощ при пътуване от Евронинс с покритие 10000 евро (Traveller, Вариант А).

Цената не включва

Входни такси - 80 долара на човек.
Доплащане за хотели 5* - 150 долара на възрастен в двойна стая - Double tree by Hilton 5* (Хамбантота), Golden crown 5* (Канди), Jetwing Lake 5* (Дамбула) и Blue water hotel 5* (Вадува);
Доплащане за хотели 5* - 230 долара за единична стая - Double tree by Hilton 5* (Хамбантота), Golden crown 5* (Канди), Jetwing Lake 5* (Дамбула) и Blue water hotel 5* (Вадува);
Такса за използване на професионална камера;
Обяди по програмата;
Лични разходи.

Важна информация

Условия за резервации:
Депозит 30% платен към ТО до 24 часа след резервиране
Доплащане 21 дни преди тръгване
Издаване на документи за пътуване 7 дни преди полета

Условия за анулации:
До 24 часа след резервация без такса за анулация
До 30 дни преди тръгване 50 лв такса анулация
До 21 дни преди тръгване 30% от стойността, като такса анулация
Под 21 дни 100% като такса анулация

ВАЖНО:
1. Минимален брой туристи: 40 човека;
2. Срок за уведомяване при несъбран минимум - 21 дни;
3. Българските граждани е необходимо да притежават валиден документ за самоличност, с валидност минимум 6 месеца след датата на прибиране в България;
4. Туроператорът си запазва правото да прави промени по програмата и полетното разписания.

Протокол за максимална сигурност на ТО АБАКС »

Застраховка Отговорност на ТО Абакс »


Полетно разписание:

Полетно разписание: (часовете подлежат на потвърждение)
София - Матале - 01.03 в 20:00 - 09:30 (+1)
Матале - София - 10.03 в 12:00 - 19:30


 

Седмичен email бюлетин с промоции и нови програми