Кипър 2020 - Островът на Афродита

Снимки

В Кипър слънцето е Ваш постоянен спътник. Известен е като острова на любовта, защото според митологията на него е родена богинята Афродита. Културните и исторически забележителности, приятното време, уникалната природа правят средиземноморския остров идеална дестинация за почивка и екскурзия.

 • 1028
 • 8 дни
 • 7
 • Самолет;
 • с включена закуска;
 • Град; Море;
 • Екскурзия; Опознавателна; Почивка;
 • София;

Програма

 • Ден 1 » Полет София - Анталия - Никозия

  Пътуване със самолет до Никозия. На летището вашият екскурзовод ще ви посрещне с „Добре дошли“ и ще ви съпроводи до град Фамагуста - перлата на Кипър. Настаняване в избрания хотел в района на Фамагуста.

 • Ден 2 » Фамагуста

  Ще имате възможност да разгледате красивия пристанищен град с множество сгради в средиземноморски стил и великолепен плаж. Фамагуста е популярна дестинация и привлича хиляди туристи всяка година. Ще посетите историческата част - стария град, ограден със стени от XVI век. Смята се, че на цитаделата се е разиграла драмата от безсмъртната творба на Шекспир „Отело“. Кулата предлага невероятна гледка към пристанището. Някогашната катедрала „Св. Никола“ - образец на средновековна френска готика, преди пет века е превърната в джамия и носи името на османския завоевател на острова Лала Мустафа паша. Свободно време за плаж или разходка. Нощувка в района на Фамагуста.

 • Ден 3 » Свободно време или по желание екскурзия до полуостров Карпас

  Закуска. Имате възможност да посетите и обядвате на полуостров Карпас (заплащане на място), намиращ се в североизточната част на острова. Поради своята уникална флора и фауна полуостровът е защитена зона. По време на обиколката ще видите манастира „св. апостол Андрей“. Св. Андрей е брат на св. Петър и един от апостолите на Исус. Манастирът е забележителен паметник на историческото и културно наследство на острова. Стените му буквално се мият от вълните на Средиземно море. Основната част на манастира е построена през XII в. Следва пътуване през очарователните околности и селцата на Карпас. Оттам ще се насладите на прекрасна гледка към полуострова. Нощувка в района на Фамагуста.

 • Ден 4 » Саламин - манастир „Св. Варнава“ - Кирения

  Посещение на манастира „Св. апостол Варнава“. Апостол Варнава е един от първите левити, приели християнството. Той е сред седемдесетте богоизбрани апостоли и е основател на Кипърската църква. Умира в Саламин през 61 г. като мъченик, затова се чества като национален светец. През 478 г. неговите мощи са пренесени в основания манастир „Апостол Варнава“. Иконите, археологическият музей и гробът на св. Варнава разказват истории за първите години на християнството. Ще посетите и руините на древния гр. Саламин, споменат в творбите на Омир. Векове наред Саламин е най-важният град и седалище на царете, които управляват острова. Добре запазени са останките от гимназиума, амфитеатъра и банята, които предоставят завладяващ поглед към света на една отминала епоха. Следобед ще посетите фабрика за килими, където ще се запознаете с цялостния производствен процес от извличането на суровината - коприна, памук или вълна - до готовия изтъкан продукт. Пътуването ще продължи към Кирения. Нощувка в района на Кирения.

 • Ден 5 » Свободно време или по желание екскурзия до остров Пафос в Южен Кипър

  Закуска. Любезните ни партньори Ви предлагат екскурзия до южната част на острова в района на гр. Пафос (заплащане на място), който според гръцката митология е родното място на богинята Афродита. Ще пътувате до Никозия, където ще пресечете „Зелената линия“, разделяща столицата на две. Ще продължите пътуването си до Пафос, за който се смята, че през I век от н. е. е бил посетен от апостолите св. Павел и св. Варнава, както и от св. апостол и евангелист Марко. Ще посетите базиликата „Агия Параскеви“ и гробниците от IV век пр.н.е., където са погребани някогашни царе и сановници. Не пропускайте да разгледате мозайките в археологическия парк, едни от най-старите, датиращи между II и V век. Обяд в местен ресторант, свободно време и връщане в хотела. Нощувка в района на Кирения.

 • Ден 6 » Кирения

  Закуска. Кирения е красив пристанищен град, сгушен удобно сред живописното средиземноморско крайбрежие. Това е най-богатият на растителност град на острова. Ще разгледате замъка св. Иларион, известен с това, че е вдъхновил Уолт Дисни при проектиране на замъка на "Снежанка и Седемте джуджета". Ще продължите към абатство Беллапаис, построено от франките в подножието на планините. В Кирения ще посетите пристанищната крепост и музея на корабокрушението. Ще имате и възможности за пазаруване основно на кожени изделия на отлични цени. Нощувка в района на Кирения.

 • Ден 7 » Никозия

  Закуска. Незабравима екскурзия до Никозия - най-големият град и столицата на о. Кипър. Никозия е разделена на две от т.нар. "Зелена линия" - демилитаризирана зона с дължина 180 км, охранявана от войски на ООН. След падането на Берлинската стена тя е последната от този вид. Ще имате възможност да разгледате венецианските стени, които обграждат Стария град. Построени през XVI в., по време на венецианското владичество на острова, те са основна туристическа атракция, тъй като са едни от най-добре запазените ренесансови стени в източното Средиземноморие. Градските стени на Никозия, както и тези на Валета, столицата на Малта, са двете най-добри древни защитни съоръжения в Европа. Посещение на катедралата "Св. София", превърната в "Селимие джамия", както и джамията на Ахмет Паша, която е преустроена римокатолическа църква. Ще усетите атмосферата и на прочутия кервансарай "Буюк Хан", построен през далечната 1572 г., където днес се помещават кафенета и сувенирни магазини. Нощувка в района на Кирения.

 • Ден 8 » Полет до България

  Трансфер до летището и полет до София.

Програмата е ориентировъчна.

Цената включва

чартърни полети от София
всички летищни такси (20 кг регистриран и 5 кг салонен багаж)
трансфери с климатизиран автобус
настаняване (отлични 3* хотели) - Фамагуста - 3 нощувки; Кирения - 3 нощувки
7 закуски на блок маса
4 екскурзии: Фамагуста, Саламин, Кирения, Никозия.
водач на български език. По време на целия престой той ще бъде с вас, за да ви дава подробна информация за цялата програма, ще ви съветва и оказва съдействие
* Посочените цени са на човек и са валидни при записване на двама души, настанени в двойна стая. До изчерпване на местата. Всички цени са с ДДС.
*Депозит при направа на резервация: 100,00 лв. на човек.

Цената не включва

Задължителна медицинска застраховка от Мондиал Асистанс с покритие 10 000 евро за лица до 65 г.: 12,00 лв. За лица, навършили 66 г., застраховката се заплаща в двоен размер.
Доплащане за индивидуално настаняване (в случай, че желаете да пътувате сами и да нощувате в самостоятелна стая): 299,00 лв.
В цената не е включен бакшишът за екскурзоводско обслужване и шофьор;
Пакет 7 богати вечери - 199,00 лв.
Застраховка "Отмяна на пътуването"

Важна информация

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ
Българските граждани, пътуващи за Северен Кипър, е необходимо да притежават валиден паспорт със срок на валидност минимум 6 месеца след датата на влизане в страната. Те могат да влизат, пребивават, преминават транзит и напускат територията на Северен Кипър без визи за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца, считано от датата на първото им влизане, през всички гранично-контролни пропускателни пунктове, открити за международни пътнически превози.


Обща информация

Питейна вода - препоръчва се минерална
Валута - турска лира (TRY), Евро - 1 евро ≈ 6.00 турски лири
Местно време - + 1 час спрямо България
Електричество - В Кипър използваттрифазови контакти с 250 V.
Транспорт - транспортната система е много добре развита. В градовете и курортите може да се ползва много добре организирания градски транспорт или такси.
Забранено е внасянето на: оръжия и боеприпаси, лекарства (освен за лична употреба), наркотици, месо и млечни продукти, радиоактивни вещества.
ТО не гарантира, и не носи отговорност за транспортирането на хранителни продукти от всякакво естество.


При кражба на лични документи трябва да се потърси съдействие от най-близкото полицейско управление за издаване на документ за събитието. Препоръчително е да се уважават местните нрави и обичаи. При посещение на джамии обувките се събуват, а жените покриват главите и откритите части на тялото с кърпа. Мъжете не трябва да носят къси панталони (в някои по-големи и известни джамии са предвидени покривала за тези, които не са подходящо облечени). Снимането с фотоапарати и камери да се извършва само в туристически райони и на местата, където това не е изрично забранено. Препоръчва се наличната валута да се обменя на малки суми. Обикновено валутата се обменя без комисионна в обменни бюра, банки или хотели. Почти навсякъде в градовете са на разположение банкомати, които приемат основните кредитни и дебитни банкови карти. Ако се обменя голяма сума валута или се прави голяма покупка с обменена валута, която ще се декларира на митницата, е необходимо запазване на бордерото от извършената обмяна на валута, което служи като доказателство пред митническите органи за законовия произход на паричните средства.

Допълнителна информация

Севернокипърската турска република, съкратено СКТР, е непризната държава, заемаща северната част на остров Кипър.
ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВА НА РЕБУБЛИКА БЪЛГАРИЯ В КИПЪР
Посолство на Република България в Република Кипър
Адрес: 13, Konstantinou Paleologou, 2406, Engomi, Nicosia
Телефон: +357 22 67 27 40; +357 22 67 24 86
Факс: +357 22 67 65 98
Дежурни телефони от 14.00 ч. до 08.00 ч.
00 357 97 77 79 45
Консулска служба
Работно време: По, Вт, Чт, Пт – 09.00 - 12.00 ч.; Ср – 14.00 - 17.00 ч.
E-mail: Embassy.Nicosia@mfa.bg; Bulgaria@cytanet.com.cy
Website: www.mfa.bg/embassies/cyprus;

Други предложения

Чартърна програма за остров Санторини 2021 - 3 нощувки
Чартърна програма за остров Санторини 2021 - 3 нощувки 4 дни през април или май в Гърция от София
Първа пролет в Израел с екскурзовод и водач на български
Първа пролет в Израел с екскурзовод и водач на български 4 дни през март, май или юни в Израел и Палестина от София
Почивка на о-в Крит, Ретимно - лято 2020, самолетна програма от София ранно записване
Почивка на о-в Крит, Ретимно - лято 2020, самолетна програма от София 8 дни през август или септември в Гърция от София
Кападокия 2020 - перлата на Мала Азия
Кападокия 2020 - перлата на Мала Азия 8 дни през март, април, май, септември, октомври, ноември или декември в Турция от София
Великден в Солун и Метеора - 2 нощувки със закуски в Паралия Катерини
Великден в Солун и Метеора - 2 нощувки със закуски в Паралия Катерини 3 дни през април или май в Гърция от Благоевград, Дупница или Сандански или София
Съкровищата на Северна Испания, със самолет от София и Варна ранно записване
Съкровищата на Северна Испания, със самолет от София и Варна 8 дни през септември в Испания от Варна или София

Не откривате желаната туристическа програма?

Седмичен email бюлетин с промоции и нови програми