oman-a-real-arabian-fairy-tale_64f630f62db7atn8.jpg

Екскурзия до Оман - истинска арабска приказка

Снимки

 • 1664
 • 9 дни
 • 7
 • Автобус; Самолет;
 • полупансион;
 • Град; Море;
 • Екскурзия; Опознавателна;
 • София;
 • Януари; Ноември; Декември;

Програмата не е активна.


Програма

 • Ден 1

  Отпътуване от летище София в 21:30ч. за Мускат с полет на Turkish Airlines.  

 • Ден 2

  Пристигане на летището в Мускат в 07:10ч. Посрещане от представител на фирмата партньор. Попътна програма и трансфер до хотела. Посещение на съвременната Кралската оперна къща, открита на 12.10. 2011г. с постановката на Турандот от Джакомо Пучини. Режисьор на спектакъла е легендарният Франко Дзефирели, а диригент на оркестъра на Арена ди Верона e знаменитият Пласидо Доминго. Уникалният архитектурен комплекс е разположен на 80 хиляди кв.м., а основната зала е за 1100 души. Половината от цялата площ е великолепни градини. Посетителите могат да видят основното фоайе с елегантното му голямо стълбище, балконите в залата и главната сцена. Настаняване в хотела след 14:00ч. Следобед, посещение на стария Мускат - Националният музей, създаден с указ на султана от 2013 г, за да запази оманското културна наследство. Открит е на 14.12.2015г, в специално проектирана за целта сграда, наподобяваща дворец, с площ от 13 700 кв.м, 7000 експоната в 14 постоянни галерии, всяка от които обхваща различен аспект от културното наследство на Оман. Спирка за снимка на Ал Алам Палас - бивша резиденция на султана Кабус, заградена с две португалски крепости -  Джалали и Мирани. Посещение на пазара Мутра - един от най-старите пазари в Оман, с тесните улички и мистична миризма от сандалово дърво и страхотна атмосфера. Тук е възможността да общуваме с местните хора и купим сувенири за приятели и семейството, а любопитните могат да вдъхнат аромата на прочутият омански тамян, който се прави от смолата на специална акация, вирееща само в покрайнините на областта Салала. Възможност да опитате екзотични подправки и да се закупят сувенири от чисто сребро, както и шалове от пашмина на зашеметяващи цени. Обиколката ще продължи с фотопауза при крепостите Мирани и Джалали, построени от португалците през 16-ти век и официалния дворец на Негово Величество, Султан Кабос. Двореца Ал Алам е една от шестте султански резиденции с над 200 годишна история. Сега двореца се използва за официални визити на гости на държавата и на Кралското семейство и затова ще го разгледате само отвън. Не е отворен за посещения от туристи. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.  

 • Ден 3

  Закуска. Отпътуване с автобус за вътрешността на Оман. Пътуване по крайбрежен маршрут, който минава между западните планини Хаджар и Арабско море. - Посещаваме депресията Бимма - естествена, образувана вследствие на корозия на варовиковите камъни. Тя има синьо-зелен воден басейн. Спирка за снимки и кратка почивка. - Отпътуване към Уади Шаб - пресича се брега с малка лодка, за да се започне а красив поход, (изисква се добро физическо състояние, подходящи обувки, поради хлъзгавия скален терен) в сърцето на реката между красиви планини. Един грандиозен изглед Ви очаква в края на пътеката (след около 45 минутен преход пеша) и Вие няма да бъдете способни да устоите на желанието за плуване в този естествен басейн. - Посещение на Уади Тиви - тази долина има старо село с много ферми за банани, папая, и др. Насладете се на къса разходка в това село/ферми. - В Сур - посещение на корабостроителница Дау, където и до днес се правят арабските лодки. Сур е известно пристанище, предполагаем дом на Симбад Мореплавателя. Разходка наоколо по крайбрежния панорамен път. Настаняване в хотел. Допълнителен Вечерен тур (ако времето позволява) - Посещение на резервата за костенурки Рас Ал Джинс - с доплащане. Вечеря. Нощувка.  

 • Ден 4

  Закуска. Продължаваме по чудесна магистрала за регион Шракия към безкрайната червена пустиня Уахиба и очарователния Вади Бани Халид с джипове. Wadi означава долина на арабски. Вади Бани Халид е едно от най-известните места в Оман, което привлича местни и чуждестранни посетители през цялата година. Представлява естествен и зашеметяващ пустинен оазис, с прозрачни зелени басейни с естествена изворна вода сред скали и финикови палми, в пълен контраст с пясъците на Уахиба. Насладете се на разходка в Уади. Възможност за плуване, за което е желателно да носите широки дрехи и такива за плуване. Не се допуска оскъдно облекло, поради това, че мястото е много посещавано и от местни жители. Отпътуване за Уахиба Сандс - оранжево цветно море от пясъци, простиращо се около 200 км по индийското океанско крайбрежие с дюни, вариращи от 50-100 метра височина. Уахиба е естествен хабитат на различни видове флора и фауна. Бедуинските племена намират техния поминък в това кътче на пустинята. Нашите опитни шофьори ще карат плавно джиповете през тези вълнообразни дюни. Наблюдаваме грандиозния залез от горната част на пясъчните дюни. Вечеря. Нощувка.  

 • Ден 5

  Закуска в лагера. Отпътуване за Низва - градът, известен като културната столица на Оман. Някога градът е бил столица на династията Джуланда - 6-ти и 7-ми век от н.е. Днес е популярна туристическа атракция, с исторически сгради и внушителна средновековна крепост. Посещение на Биркат ал Мауз - място, където местни жители отглеждат палмови дървета. Вашият гид ще обясни пълния процес на отглеждане, както и старата система за напояване в Оман - Фаладж Система. Посещение на Джабрин - най-хубавият замък на Оман изграден през късния 17 век, който е станал седалище на познанието на Оман. Този замък има изключително добре планирано разпределение със стая за управителя, дамски стая, кухня, всекидневна и др. Повечето тавани са украсени с красиви картини с ислямски мотиви. Изгледът от върха на замъка е наистина хипнотизиращ. Отпътуване за Бахла - крепост от пръст, която с нейната приблизително 7 мили стена, е най-старата крепост в Оман. Смята се, че крепостта е била изградена в предислямски времена и сега е в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО. Спирка за снимки в селото. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.  

 • Ден 6

  Закуска. Отпътуване за Ал Хамра, качване на 4х4 и пътуване до Мисфат Ал Абрийн, красиво село с каменни къщи, едва-едва прилепнали до планинската скала. Селото е отрупано с фурми, лимони и бананови горички. Отпътуване за Джебел Шамс - на арабски означава планина на слънцето. Гранд Каньонът на Джебел Шамс е най-високият в Оман и на трето място по височина в света. Пристигане при Джебел Шамс и престой, за да се насладите за известно време на Гранд Каньон и кратка разходка, да подишаме свеж планински въздух. По късно отпътуване за Ал Хамра - оазисно село, отглеждащо дебели фурми и бананови плантации. Разходете се по улиците на селото, което има вековни къщи от кал, разкриващи миналия начин на живот в региона. Посещаваме една от старите къщи, преобразувана в музей. Вечеря и нощувка в хотела.  

 • Ден 7

  Закуска и напускане на хотела. Посещение на Новият пазарен комплекс, проектиран с използването на оманската крепостна архитектура и елегантни ислямски арки. Климатизираните зали на този пазар са пълни със свежи плодове и зеленчуци, билки и подправки, огромни стекове с фурми, и прясно уловена риба. Това е все още най-доброто място за закупуване на традиционно сребро "Ханджари".  Всеки петък тук все още се провежда пазара на добитък. Това е място, където можете да се потопите в някои от най-оригиналните стари традиции в Оман. Посещение на Крепост Низва с нейната огромна кръгла кула, построена през 17-и век от Имам Султан Бин Сейф Ал Да Аруба, за да се защитава пътя към вътрешността. Крепостта е на цялата територия на град, израснал около сградата и е най-впечатляващата кула в Оман. Превъзходната панорамна гледка от върха дава на посетителите наслада за окото и с поглед към цяла Низва. Вечеря. Нощувка в хотел в Мускат. Следобяд между 15:30ч и18:00ч се предлага допълнителна програма срещу залащане - Круиз по залез слънце с традиционна лодка DHOW.  

 • Ден 8

  Закуска. Посещение на Голямата Джамия - една от най-големите джамии на света от едно време с 20 000 богомолци. Голямата Джамия има красиви произведения на изкуството, полилеи и килим, покриващ цялата молитвена зала. Построена в периода 1995 - 2001г. в ислямски стил и е издигнат приживе паметник на османският владетел Кабус бин Саид. Целият молитвен комплекс е разпрострян върху 416 000 кв.м, с водоскоци и цветни градини, отделно помещение за жени и басейни за ритуално измиване с чешми, пускани от фотоклетки. Основната джамия е с 5 минарета (централното е високо 91 м) и е със застроена площ 40 000 кв.м. Сградата уникално съчетава извивките на индийското архитектурно бижу Тадж Махал в типично арабския стил. Всеки петък 20 000 богомолци отправят своите молитви под позлатения купол в молитвената зала с размери 74,4x74,4м. Султан Кабус лично е поръчал на архитектите витражите от бронирано стъкло, позлатения 14-метров полилей от кристал Сваровски с 1 122 лампи. В продължение на 27 месеца 600 жени са тъкали ръчно килима, с размери 60х70м., тежък около 23 тона, с 1 млрд. и 700 млн. възелчета. За украсата отвътре са използвани 7 милиона изпечени гледжосани плочки. Специално от Италия е докаран мрамор, чиито полирани колони са украсени с резбовани фризове от цветя. При посещение на храма се изисква специално облекло - покриване на тялото от главата до петите. Дамите трябва да покрият и главата си с шал. Батина е регион, който показа историята на Оман. Регионът притежава много земеделски полета и е един от основните източници на земеделските продукти в Оман. След около един час с автобус, пристигане в Барка, където посещаваме традиционен пазар за прясна риба и зеленчуци. Следва селището Нахал, известно с красивата си крепост от 16 век, построена върху огромна скала и безброй финикови палми. В оазисът на Нахал има горещи минерални извори. Ще видим напоителната система от типа Фалаж - в превод от арабски означава "разделяне на части", която ефективно разпределя водата между всички жители. През 2006 г., пет от напоителните системи на Оман са добавени към списъка на обектите на световното наследство на ЮНЕСКО. Следва посещение на музея Байт Ал Гашам с 200 годишна резиденция на бивш министър по време на управлението на султан Теймур бин Фейсал. Служи като археологически музей с около 15 стаи в сграда на два етажа. Много често се използва за различни културни прояви. Отпътуване обратно за Мускат. А остатъка от деня ще имаме свободно време за почивка и индивидуални развлечения. Вечеря. Нощувка.  

 • Ден 9

  Закуска и напускане на хотела. Трансфер до летището и полет за България през Истанбул в 08:00ч.     Полетно разписание (подлежи на препотвърждение): София - Истанбул - Мускат    21:30 - 07:10 (+1 ден) Мускат - Истанбул - София    08:00 - 15:10

Програмата е ориентировъчна.

Допълнителни услуги и екскурзии

Панорамен Тур на Мускат
Пълна информация »
Включена в цената
Тур с посещение на депресията Бимма + Уади Шаб + Уади Тиви и корабостроителница Дау
Пълна информация »
Включена в цената
Тур с посещение на депресията Бимма + Уади Шаб + Уади Тиви и корабостроителница Дау
Пълна информация »
Включена в цената
Мускат - Вади Шаб - Сур
Пълна информация »
Включена в цената
Посещение на резерват за костенурки Ras Al Jinz
Пълна информация »
Включена в цената
Посещение на червената пустиня Уахиба и очарователния Вади Бани Халид с джипов
Пълна информация »
Включена в цената
Посещение на Низва - градините Биркат ал Мауз + замъкът Джабрин и крепостта Бахла
Пълна информация »
Включена в цената
Круиз по залез слънце с традиционна лодка Dhow
Пълна информация »
120.00 лв за възрастен
80.00 лв за дете
Посещение на Крепост Низва и Новият пазар
Пълна информация »
Включена в цената
Посещение на Голямата Джамия + Крепостта Нахал и традиционен пазар в Барка
Пълна информация »
Включена в цената

Седмичен email бюлетин с промоции и нови програми